8 tanács, hogy kedvezőbb legyen a fűtési költségünk

8 tanács, hogy kedvezőbb legyen a fűtési költségünk

8 tanács, hogy kedvezőbb legyen a fűtési költségünk

Gyakori érv az elektromos fűtési rendszerek kiépítése ellen, hogy a fogyasztási költségek magasabbak lehetnek, mint gázfűtés vagy fatüzelés esetén. Ebbe a vitába most nem szeretnénk belemenni, végeztünk egy összehasonlítást a gázfűtés és elektromos fűtés között, ezt a cikkünket itt találja. 

Amiről azonban fontos beszélni, hogy hogyan tudjuk csökkenteni ezt a költséget. És itt most nem csak az elektromos fűtésről beszélünk, az alább olvasható tanácsok mindenféle fűtési módra érvényesek, még ha valamelyik típusnál nem is oldható meg az, ami az elektromos fűtéssel igen. (Például a fatüzeléses kályhát nem lehet programozni.)

Az alábbi listát a több mint 10 éves tapasztalatunk alatt beérkezett ügyfélvisszajelzések, valamint gyártói javaslatok alapján állítottuk össze. Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok, csupán tanácsok, ha szeretné megkímélné a pénztárcáját.

1. Megfelelő méretezés!

Sokan már a kezdő lépésnél elkövetik a legnagyobb hibát, és utána csodálkoznak a magas költségeken, a terméket, a gyártót vagy a forgalmazót okolva. Nagyobbat ajánlottak, de csak ez fért be, erre volt pénzem, vagy nem is kérdeztem, csak vásároltam.

Nem bírjuk elégszer hangsúlyozni:

Fontos, hogy a fűtőtestek vagy egyéb hőleadó eszközök megfelelően legyenek méretezve az adott helyiségekhez, a fűtendő légköbméter és az épületfizikai tulajdonságok figyelembe vételével. Minden helyzet más és más, nem lehet két ugyanolyan falazatú, szigetelésű, nyílászárójú, fekvésű épületet találni és a felhasználók igényei és szokásai is változók.
Ha a fűtőpanel vagy egyéb fűtési mód teljesítménye kisebb, mint amit az adott helyiség megkívánna, az jóval magasabb fűtési költségekhez fog vezetni, mivel a készüléknek jóval többet kell működnie, hogy elérje a kívánt hőfokot.
Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű és teljesítményű fűtőpanelek kerüljenek minden helyiségbe. Ha bizonytalan a megfelelő méretezést illetően, elektromos fűtés vásárlása előtt kérje a Nordart szaktanácsadóinak a segítségét!

2. Javítsa ki az épületfizikai hiányosságokat!

Szigetelés nélküli, régi és elavult nyílászárójú épületek hőigénye akár 50 %-al megnőhet. Ha sokallja a fűtési költségét, ne a fűtési rendszert akarja lecserélni, hanem szigeteljen és cseréljen/javítson nyílászárókat. Természetesen könnyű ezt így leírni, tudjuk, hogy ennek jelentős költsége van. De gondoljon bele, hogy utána a felére csökkentheti a havi költséget, hosszú távon kedvezőbb végeredményt érhet el. Ha van egy kis megtakarított pénze, ne új gázkazánra vagy divatos fűtőpanelekre költse, hanem javítson otthona épületfizikai tulajdonságain!

3. Ne fűtse túl feleslegesen a helyiségeket!

Az elmúlt 10 év tapasztalata és saját véleményünk szerint a megfelelő otthoni hőmérséklet 21-22 °C, ha nincsen semmilyen egyéb, különleges igény. Bizonyított tény, hogy 1 °C különbség 6% fűtési költség növekedést vagy csökkenést eredményez. Tehát az teljesen rendben van, ha télen is nyári ruházatban szeretünk otthon ülni a 25-26 °C-ban, csak akkor ne lepődjünk meg a hónap végén, ha fűtési költségünk akár 20-25 %-al is magasabb lett az elvártnál.

4. Ne fűtse feleslegesen a helyiségeket!

Hasonló az előző ponthoz, de itt az a lényeg, hogy ha nem tartózkodik az adott helyiségben, felesleges a 21-22 °C-os komfort hőmérsékletet tartania. Bőven elegendő egy 18-19 °C-os temperáló hőmérséklet is. Azonban soha ne essen át a ló túloldalára, 2-3 °C-nál többel ne térjen el a komfort értéktől, mert ennél nagyobb eltérés esetén a visszafűtési időszakban több energiára lesz szükség, és Ön pont azt éri el, amit nem szeretett volna, tehát magasabb lesz a fűtés költsége.

5. Használja a programozási lehetőségeket!

A Nordart által forgalmazott fűtőpanelek jelentős többsége digitális, heti programozású termosztáttal van ellátva. Ha egyéb fűtési módjánál is adott a programozás lehetősége, akkor használja! Adott, állandó napirendjéhez igazodva beállíthatja a kíván komfort és takarékhőmérsékleteket, így kényelmesebbé és takarékosabbá téve otthona fűtését. Az előző pontban részletezett hőmérséklet értékeket ebben az esetben is tartsa be!

6. Kalibráljon!

A fűtőtest termosztátja nem mindig méri pontosan ugyanazt a hőfokot, mint amennyi a helyiségben ténylegesen van. A legtöbb készüléken a mért hőfok kalibrálható, állítható utólagosan. Használja ki ezt a lehetőséget, általában csak egyszer kell elvégezni pár perc alatt, és utána pontos, valós értékeket tud mérni és ez alapján szabályozni a fűtést.

7. Használjon fogyasztásmérőt!

Elektromos fűtés esetén előfordulhat, hogy a hó végi villanyszámlában szereplő, esetlegesen a várakozáson felüli adatok okozója nem a fűtésben keresendő, hanem egyéb elektromos eszközök meghibásodása vagy egyéb tényezők okozzák a magasabb értékeket. Ha bizonytalan, vagy ilyen irányú félelmei vannak, használjon fogyasztásmérőt, ami pár ezer forintért bármelyik villamossági üzletben beszerezhető és segítségével pontos képet kaphat a fűtőpanel fogyasztásáról.

8. Fűtsön tudatosan!

A végére maradt, ami tulajdonképpen a legfontosabb: tudatosan használja a fűtőpaneleket! Ha sokat fűt és ráadásul nagyrészt feleslegesen, sokat fog fizetni! De ez minden fűtési rendszerre igaz, sőt, teljesen más területeken is. Ha az autóját mindig maximum fordulatszámon használja, akkor megnő a fogyasztása, miközben ugyanazt a célt sokkal takarékosabban is elérhette volna. Ezt a gondolkodásmódot használja a fűtés esetében is, és nem fogják meglepetések érni!

Reméljük, a későbbiekben hasznosnak bizonyulnak majd a fenti tanácsok az Ön számára is. Ha elektromos fűtés kiépítésében gondolkozik, akkor kérje szaktanácsadó kollégáink segítségét, vagy kérje ingyenes ajánlatunkat honlapunkon!