Nordart | Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Ha videós formátumban szeretnéd meghallgatni szaktanácsadóink válaszait a leggyakoribb kérdésekre, akkor kattints ide!

Hány év garancia érvényes a NordArt termékeire?

ADAX, GLAMOX és BEHA fűtőpanelre 5 év teljes körű cseregarancia érvényes. A cseregarancia azt jelenti, hogy a hibás készüléket azonnal cseréljük új termékre, nincs hosszan tartó bevizsgálás vagy egyéb kellemetlenség.

Atlantic termékekre 2 év ingyenes javítási garanciát vállalunk.

Elektra beltéri fűtőkábelekre 20, kültéri fűtőkábelekre 10 év garanciát vállalunk.

Mennyezeti infra panelekre 10 év garanciát vállalunk.

Termosztátok, és egyéb termékekre a garancia a törvényben előírt 1 év.

Milyen karbantartást, tisztítást igényelnek a készülékek?

A készülékeket érdemes legalább heti egyszer nedves ronggyal áttörölni, illetve a fűtőpanelek esetében az alján és tetején lévő rácsokon a porszívó kefés fejét végighúzni. Ha szükséges a fűtőpanelt óvatosan a konzolon előre döntve, úgynevezett takarító állásba lehet tenni, ezáltal porszívóval elérhetővé válik a fűtőpanel és a fal közötti rész is. Emellett érdemes hosszabb nem üzemelés esetén (pl.: nyár, nyaraló ideiglenes használat) az első használat előtt sűrített levegős portalanító spray segítségével átfújni.

A fűtőpanelek felszerelhetőek-e függőlegesen/állítva?

Nem, a fűtőpanelek kizárólag vízszintesen elhelyezve használhatóak. Függőleges felszerelés esetén a készülékből nem tud kiáramlani a meleg levegő, és ezáltal túlmelegszik.

A fűtőpanel első bekapcsolása után égett szagot érzek - ez normális?

Ne ijedjen meg, ez teljesen normális. Az első öt perc üzemelés során ég le a gyári védőzsír réteg. A fűtőpanel további működése során semmilyen szag nem lesz érezhető.

Hány fok lehet a maximális felületi hőmérséklete az elektromos fűtőpaneleknek?

A készülékek maximális felületi hőmérséklete elérheti a 75-80 °C -ot. Az általunk javasolt teljesítmény méretezést betartva nagyon ritkán fordul elő, hogy a felületi hőmérséklet meghaladj a 40-50 °C-ot. A 75-80 °C általában szélsőséges esetekben lehetséges. Például egy nagyon hideg (pl.: 10 °C) helységbe helyezzük a fűtőpanelt és magas hőmérsékletre állítjuk (pl.: 20 °C), a fűtőpanel hideg huzatban van, vagy a helység szükséges teljesítményéhez képest kisebb teljesítményű fűtőpanelt helyezünk el.

Kell-e külön termosztát a norvég fűtőpanelek és az Atlantic törölközőszárítók vezérléséhez?

Mindegyik általunk forgalmazott norvég fűtőpanel és Atlantic törölközőszárító önmagában tartalmazza a termosztátot, ezért külön termosztát megvásárlása és kiépítése nem szükséges. A fűtőkészülékekbe épített hőmérsékletérzékelőnek köszönhetően folyamatosan mérik az adott helyiség hőmérsékletét, és csak akkor közölnek hőt a környezetükkel, ha a hőfok a beállított hőmérséklet alá esik. Érzékenységük 0,2 °C.

A hőmérséklet érzékelőt úgy helyezték el a készülékben, hogy a készülék által termelt hő egyáltalán ne zavarja.

A norvég fűtőpanelek mögött elfér-e a konnektor?

Igen, amennyiben falba süllyesztett konnektorral történik az áramhálózat kialakítása. A konnektor elhelyezéséhez kérjük nézze meg az adott készülékhez tartozó felszerelési sablont.

A készülékek képesek-e a néveleges teljesítményüknél alacsonyabb teljesítménnyel működni?

A készülékek nem képesek szabályozni a teljesítményüket, ha fűtenek, akkor a névleges teljesítménnyel működnek.

Beállítható-e gyerekzár a készülékeken?

Gyerekzárat a digitális programozható, és Wi-Fi-s készülékeken lehet beállítani. Ennek módját az adott készülék használati útmutatójában találják.

A fűtőpanelek vezetéke rövidíthető vagy toldható, esetleg lehet-e direktbe az áramhálózatba csatlakoztatni?

Garanciavesztés nélkül a dugvilla levágható, és ugyanolyan vagy nagyobb keresztmetszetű vezetékkel a vezeték toldható, és rövidíthető, így a készülékek direktbe az áramhálózatba köthetőek.

 A készülék megbontásával a vezeték cseréje TILOS!!!

A készülékek melyik oldalán jön ki a vezeték, és milyen hosszú?

Mindegyik norvég fűtőpanel és Atlantic valamint Elektra törölközőszárító jobb oldalán jön ki a vezeték. A készülék vezetékének a hossza az adott készülék adatlapján található táblázatban találja.

Milyen vezeték szükséges a készülékek üzemeltetéséhez?

A fűtőkészülékek biztonságos üzemeltetéséhez legalább 1,5 mm2-es réz vezeték szükséges. Ha több készüléket szeretne ugyanazon vezetékről üzemeltetni, szükséges lehet ennél vastagabb vezeték alkalmazása is, erről villanyszerelő szakemberrel konzultáljon.

A fűtőkészülékek használhatóak-e hosszabbítóval?

Igen, használhatóak. A hosszabbító kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy az alkalmas legyen az adott fűtőkészülék teljesítményének megfelelően a folyamatos terhelésre.

A készülékeknek kell-e külön védőföldelés?

A fűtőpanelek és törölközőszárítók a II. érintésvédelmi osztály követelményeinek felelnek meg, azaz ezen termékeknél nem szabad fém részeknek szabadon lenniük, melyek hiba esetén közvetlenül feszültség alá kerülhetnek (védőszigetelés, duplaszigetelés). A kettős-, illetve megerősített szigetelést maga a konstrukció biztosítja, emiatt védő (földelő) vezetékre nincs szükség.

A kettős szigetelésű készülékek ezért nem csatlakozhatnak a védővezetékhez, azaz nem földelhetők.

A kettős szigetelés jele: Kettős szigetelés

Szükséges-e villanyszerelő szakember a fűtőpanelek felszereléséhez és beüzemeléséhez?

Amennyiben a fűtőpanel áramhálózathoz történő csatlakoztatása dugvillás aljzatba történik, akkor nem szükséges. A fűtőpanel rögzítő konzolját 4 csavarral a falhoz kell rögzíteni, a fűtőpanel konzolra történő felhelyezése után a dugvilla segítségével az áramhálózatba csatlakoztatható, és indulhat a fűtés.

Milyen magasságba célszerű elhelyezni a fűtőpanelt?

A fűtőpaneleket úgy célszerű elhelyezni, hogy az alja a padlótól 10-15 cm magasságban legyen és ideális esetben az ablak alatti függőleges falra kerüljön. Ugyanis általában ez az adott helység leghűvösebb pontja.

Esztétikai vagy bármely egyéb okból lehet a készüléket magasabbra is helyezni, de ekkor figyelembe kell venni, hogy a termosztáton magasabb hőfok beállítása szükséges a kívánt hőmérséklet eléréséhez. A meleg levegő felfelé száll, ezért minél magasabban van a fűtőpanel az adott helységben annál melegebbet érzékel.

A javasolt minimális és maximális magasság 5 és 50 cm.

Hova célszerű elhelyezni a fűtőpanelt az adott helyiségben?

A fűtőpanel ideális esetben az ablak alatti függőleges falra kerüljön, úgy hogy a fűtőpanel alja a  padlótól 10-15 cm magasságban legyen. Amennyiben máshová van csak lehetőség a fűtőpanelt elhelyezni tekintettel kell lenni arra, hogy a helyiségben lévő ablakon/ablakokon besütő nap ne érje a fűtőpanelt, mert felmelegedve nem a valós hőmérséklet szerint fog működni.

A fűtőpanelek csak fixen oldalfalra szerelhetőek vagy valahogy mobilizálhatóak is?

Nem, a fűtőpaneleket tartólábra is helyezhetőek, amit külön kell megvásárolni a fűtőpanelekhez. A tartólábakat nem tartalmazza a csomagolás.  A csomagban az oldalfalra történő szereléshez szükséges tartókonzol és 4 db csavar található. A tartólábak használatánál figyelembe kell venni, hogy a fűtőpanel ugyanúgy egy adott helyiség légterének kifűtésére méretezett.

Hogyan rögzítsem a fűtőpanel konzolját a falhoz?

Téglafalra: 8mm dübel (tipli)+ csavar
Betonfalra: 6mm dübel+csavar
Gipszkarton falra: Gipszkarton tipli, vagy turbodrill és csavar
Faszerkezetes házra: 3.5×50 mm facsavar

Fontos hogy a tartókonzol teljesen függőlegesen és vizszintesen legyen rögzítve.

Milyen távolságra helyezhető bútor a készülékek elé?

A bútorokat (pl. kanapé) úgy célszerű elhelyezni, hogy a levegő megfelelő áramlásához minél több szabad terület legyen a készülék előtt (legalább 10 cm) és felett (legalább 50 cm). Minél több a szabad terület előttük annál hatékonyabban tudnak működni.

A készülékek teljesen falhoz tolt asztal alá történő elhelyezését nem javasoljuk.

Mit tartalmaz a fűtőpanel csomagolása?

A fűtőpanel csomagolása tartalmazza a falhoz történő rögzítéshez szükséges tartókonzolt, és 4 db csavart. A fűtőpanelek jobb oldalon elhelyezkedő dugvillás vezetékkel vannak szerelve.

Elhelyezhetőek-e egymás mellé a norvég fűtőpanelek?

Igen, elhelyezhetőek egymás mellé minimum 5 cm távolságra.

Milyen takarékhőmérsékletet érdemes beállítani a készülékeken, ha nem tartózkodunk otthon?

Napi életritmusban, ha nem tartózkodunk otthon, akkor célszerű a készülék termosztátját a komforthőmérséklethez (pl.: 21 °C) képest 2-3 °C lejjebb állítani, ezzel energiát megtakarítva. Ezt a hőmérséklet-különbséget tud a készülék könnyen felfűteni.

Több napos nem otthon tartózkodás esetén sem javasoljuk a készülék teljes kikapcsolását. Ebben az esetben a 16 °C tartását javasoljuk.

Az Adax Wifi fűtőpaneleken ki lehet-e kapcsolni a termosztát fényét?

Igen, a termosztát hőfok kijelző része kikapcsolható a „-” és „OK” gombok nyomva tartásával mindaddig, amíg hármat nem villan a kijelzőn szereplő érték. Ezzel aktiváltuk, hogy 15 másodperc után a kijelző elsötétül. Bármely gomb megnyomásával ismét 30 másodpercig világít a beállított hőfok, majd ismét elsötétül. Abban az esetben, ha mobilkészülékünk segítéségével módosítjuk a kívánt hőmérséklet értékét, akkor sem fog felvillanni a kijelző.

Ugyanígy megismételve a „-” és „OK” gombok három villanásig történő nyomva tartását, ez a funkció kikapcsolható, és ismét folyamatosan világít a beállított hőfok.

Lehet-e több okos készülékről is irányítani az ADAX Wi-Fi fűtőpaneleket?

Igen, lehet. Ebben az esetben a tetszőleges e-mail cím, és jelszó megadásával szükséges létrehozni az ADAX Wi-Fi fiókot, ugyanis ezen információk birtokában az applikáción keresztül egy másik okos készülékről ugyanazt a kezelőfelületet látjuk. (Az e-mail cím ilyen módon történő megadás nem jelenti az e-mail fiókhoz tartozó levelek és bármilyen egyéb adatok szinkronizálását).

Amennyiben több személy szeretné irányítani az ADAX Wi-Fi fűtőpaneleket, akkor a közösségi média (Facebook, Twitter…) bejelentkezéssel történő ADAX Wi-Fi fiók létrehozását nem javasoljuk.

Szükséges-e egy központi egység megvásárlása, vagy „okos” rendszer kiépítése a Wi-Fi-s vezérléshez Adax Wifi és Beha fűtőpanelek esetében?

Nem szükséges. Az ADAX Wi-Fi és Beha fűtőpanelek termosztátjába be van építve a Wi-Fi adapter, aminek a segítségével képes kommunikálni a routerünkön keresztül a telefonos alkalmazással.

Szóval az „okos” fűtéshez csupán egy routerre, és egy okos telefonra van szükségünk.

Lehet-e több okos készülékről is irányítani az BEHA Wi-Fi fűtőpaneleket?

Igen, lehet. Ebben az esetben az e-mail cím, és jelszó megadásával szükséges létrehozni az BEHA Wi-Fi fiókot, ugyanis ezen információk birtokában az applikáción keresztül egy másik okos készülékről ugyanazt a kezelőfelületet látjuk. (Az e-mail cím ilyen módon történő megadás nem jelenti az e-mail fiókhoz tartozó levelek és bármilyen egyéb adatok szinkronizálását).

Amennyiben több személy szeretné irányítani az BEHA Wi-Fi fűtőpaneleket, akkor a közösségi média (Facebook) bejelentkezéssel történő BEHA Wi-Fi fiók létrehozását nem javasoljuk.

Az Atlantic törölközőszárítók kábele 3 színű vezetékből áll fekete, barna és kék. Melyik vezetékeket kell bekötni?

A barna=fázis és a kék=nulla vezetéket kell csak bekötni az áramhálózatra történő csatlakoztatáshoz. A fekete kábel egy vezérlőkábel, amit célszerű visszavágni és szigetelni. A fekete vezeték bekötése TILOS és a készülék meghibásodását okozhatja!

Mit tartalmaz az Atlantic törölközőszárítók csomagolása?

A törölközőszárítók csomagolása tartalmazza a falhoz történő rögzítéshez szükséges tartóelemeket, és csavart. A törölközőszárítók jobb oldalon elhelyezkedő dugvilla nélküli vezetékkel vannak szerelve.

Szerelhető-e dugvilla az Atlantic törölközőszárítók kábelére vagy csak direktbe lehet csatlakoztatni az áramhálózathoz a készüléket?

Igen, szerelhető dugvilla a vezetékre, és így is csatlakoztatható az áramhálózathoz.

Egy helyiségbe lefektethető-e több azonos vagy különböző méretű fűtőszőnyeg?

Igen, lefektethető. A fűtőszőnyegek hidegvégeit párhuzamosan lehet kötni és a termosztáthoz vezetni, így az egy helyiségben lévő szőnyegek egyszerre vezérelhetőek. A párhuzamos kötést érdemes a termosztát előtt egy külön kötődobozban elhelyezni.

A fűtőszőnyegek összekötésekor a teljesítmények összeadódnak, ezért ha az összteljesítmény (Watt, jele: W) megközelíti a kiválasztott termosztát által elbírt maximum áramerősséget (Watt/ Volt = Amper, jele: A), akkor javasolt egy mágneskapcsoló beépítése.

Az általunk forgalmazott termosztátok maximum 3600 w, azaz ~16 A (3600 w/230 v) terhelést bírnak el.  

Mit tartalmaz az Elektra padlófűtések csomagolása?

A csomagolás egy hengerre feltekert fűtőszőnyegen kívül tartalmaz egy kötődobozt a termosztát beszereléséhez, illetve egy rövidebb, két oldaltán nyitott védőcsövet a hidegvég bekötéséhez, és egy hosszabb egyik oldalon zárt védőcsövet a padlóhőmérséklet érzékelő csatlakoztatásához.