Elektromos fűtés vagy gázfűtés?

Elektromos vagy gázfűtés?

Elektromos fűtés vagy gázfűtés?

Mióta elkezdtünk széles körben foglalkozni a norvég elektromos fűtési rendszerekkel, rendszeresen kapunk visszajelzéseket (nem egyszer támadást is) arról, hogy miért fűtsenek az emberek elektromos árammal, hiszen a gáz most a legolcsóbb fűtés. (Ha nem számítjuk, hogy valaki a saját erdejét tudja eltüzelni. :) )

Sokszor azonban érzelmi alapon és nem a teljes kép értékelésével történik a “megfellebbezhetetlen” vélemények kialakítása, csupán a fűtés költségeire koncentrálva.

Ezért most szeretnénk pár támpontot adni, ha valaki éppen készül meghozni azt a fontos és hosszú távra szóló döntést, hogy elektromos vagy gázfűtést tervezzen otthonába.

A kérdés gyakran felmerül személyes vagy telefonos szaktanácsadásaink során is, ilyenkor a következő szempontokat szoktuk végigjárni:

1. Épületfizikai tulajdonságok

Fontos, hogy milyen épületről beszélünk. Mivel a gáz, mint energiahordozó egységnyi ára olcsóbb 2019-ben Magyarországon, mint a villamos energia ára, ezért ha gyenge az épület szigetelése, rosszak a nyílászárók, tehát „pazaroljuk” a fűtési energiát („az utcát fűtjük”), akkor két dolgot szoktunk javasolni:

a. Szigetelés, nyílászáró csere, ha ez nem lehetséges, akkor

b. Maradjunk a gázfűtésnél

Ha nincsenek épületfizikai problémák, tehát a lakás méreteihez viszonyítva kevés energia szükséges a teljes fűtéshez, akkor jöhet a következő szempont.

2. Lakás méretei

Itt a lakás alapterületére és belmagasságára gondolunk, tehát egyszerűbben a fűtendő légköbméterre/légtérfogatra.

Ez alapján két esetben szoktuk javasolni elektromos fűtés kiépítését:

a. Kisebb lakások, kb 150 m3-ig

Amint látható, légköbméterről beszélünk, nem alapterületről! Fontos megérteni, hogy egy 40 m2-es 4 m belmagasságú lakásban ugyanannyit kell fűteni, mint egy 64 m2-es 2,5 m belmagasságú lakásban. Tehát nagyjából 50-55 m2-es lakások normál belmagassággal, vagy 35-40 m2-es lakások magas belmagassággal esnek ebbe a kategóriába.

Miért ajánljuk?

- Kiépítési költségek jelentős különbsége

Elektromos fűtőpanelből elég kevesebbet venni, gázfűtésnél ugyanúgy meg kell venni a kazánt, a radiátorokat, terveztetni, kéményt bélelni, stb.

- Üzemeltetési költségek csekély különbsége

Kisebb, jól szigetelet lakásoknál nem jelentős a lakás hővesztesége, ezért a gáz és elektromos áram árának különbsége nem jelentkezik annyira jelentősen.

b. Családi házak

Bár családi házak esetében sokkal nagyobb a fűtendő légtérfogat, azonban ebben az esetben a fűtési költséget tudjuk csökkenteni napelemek tetőre való felszerelésével.

Ebben az esetben a bekerülési költség eléri vagy akár meg is haladhatja egy gázfűtés kiépítésének a költségét, azonban az üzemeltetési költség legalább ugyanannyi, de bizonyos esetekben kevesebb is lehet, mint gázfűtés esetében.

Amint a fenti két példából is látható, 50-60 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakásokba, ahol nincs használható tetőfelület a napelemek részére, általában nem ajánljuk az elektromos fűtőpanelek telepítését. Ennek ellenére természetesen sokan választják rosszabb szigetelésű és/vagy nagyobb alapterületű lakások fűtésére a Nordart megoldásait, hiszen egyéb szempontok is lehetnek a választásnál:

Anyagi korlátok

Mivel az elektromos fűtés kiépítési költsége igen kedvező, ezért sokan kényszerhelyzetben vannak, nincs pénzük drága cirkófűtést kiépíteni, és elfogadják, hogy a későbbiekben magasabb lesz a fűtési költség

Későbbi lépések

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a szigetelést, nyílászáró cserét vagy napelem felszerelését csak később, 1-2 éven belül csináljuk meg. Sokan ezért belevágnak az elektromos fűtésbe, pár éveig nagyobb költséget fizetve, majd később pótolják a „hiányosságokat”.

Gáztól való félelem vagy ellenérzet

Egyre többen idegenkednek a gázfűtéstől, félnek a balesetveszélytől, vagy csak egyszerűen nem szeretnének gázt az otthonukba, modernebb és tisztább fűtési módra vágynak

Karbantartási költségek és kellemetlenségek

A gázfűtést évente ellenőriztetni, karbantartani kell, egyeztetni a kéményseprőkkel, katasztrófavédelemmel. Az elektromos fűtésnél semmilyen ilyen „macera” nincs.

Meghibásodás, garancia, szakemberhiány

Kellemetlen, amikor a tél közepén elromlik a gázkazán, és 1-2 hét, amíg sikerül fűtésszerelőt találni. Ezalatt a család fagyoskodik, ideiglenes elektromos hősugárzókkal, olajradiátorokkal próbál túlélni.

A Nordart az elektromos fűtőpanelekre 5 év teljes körű cseregaranciát ad, 1 napon belül tudjuk cserélni a meghibásodott fűtőpanelt. Továbbá nem az egész házban lesz hideg műszaki hiba esetén, csak egy adott szobában.

Szabályozhatóság

Az elektromos fűtés jobban és egyszerűbben szabályozható, mint a központi termosztátos cirkófűtések, nem kell feleslegesen túlfűteni egy adott helyiséget, hogy a másikban is kellemes meleg legyen.

Természetesen ennél sokkal árnyaltabb a kép, de mivel minden ház és felhasználó más, nem lehet ennél jobban általánosítani. Ha szeretné megtudni, hogy az Ön esetében melyik lehet a kedvezőbb megoldás, akkor keresse szaktanácsadó kollégáinkat az alábbi elérhetőségeinken, és ők őszintén, az Ön érdekeit szem előtt tartva segítenek Önnek!