Hova és hogyan szereljük fel az elektromos fűtőpaneleket?

Hova és hogyan szereljük fel az elektromos fűtőpaneleket?

Elektromos fűtőpanelek felszerelése

Elhelyezés

A fűtőpanel ideális esetben az ablak alatti függőleges falra kerüljön, úgy hogy a fűtőpanel alja a  padlótól 10-15 cm magasságban legyen, ugyanis általában ez az adott helység leghűvösebb pontja.
Amennyiben máshová van csak lehetőség a fűtőpanelt elhelyezni tekintettel kell lenni arra, hogy a helyiségben lévő ablakon/ablakokon besütő nap ne érje a fűtőpanelt, mert felmelegedve nem a valós hőmérséklet szerint fog működni.
Esztétikai vagy bármely egyéb okból lehet a készüléket magasabbra is helyezni, de ekkor figyelembe kell venni, hogy a termosztáton magasabb hőfok beállítása szükséges a kívánt hőmérséklet eléréséhez. A meleg levegő felfelé száll, ezért minél magasabban van a fűtőpanel az adott helységben annál melegebbet érzékel.
A javasolt minimális és maximális magasság 5 és 50 cm.

A fűtőpanelek kizárólag vízszintesen elhelyezve használhatóak. Függőleges felszerelés esetén a készülékből nem tud kiáramlani a meleg levegő, és ezáltal túlmelegszik. Függőleges felhelyezésük TILOS!

A bútorokat (pl. kanapé) úgy célszerű elhelyezni, hogy a levegő megfelelő áramlásához minél több szabad terület legyen a készülék előtt (legalább 10 cm) és felett (legalább 50 cm). Minél több a szabad terület előttük annál hatékonyabban tudnak működni.
A készülékek teljesen falhoz tolt asztal alá történő elhelyezését nem javasoljuk.

Ha több elektromos fűtőpanellel fűtünk egy helyiséget, akkor lehetőség szerint helyezzük a paneleket minél messzebb egymástól a megfelelő hőérzet elérése érdekében. Ha ez nem lehetséges, a készülékek elhelyezhetők egymás mellé is, minimum 5 cm távolságra.

A fűtőpanelek tartólábra is helyezhetők, amit külön kell megvásárolni a fűtőpanelekhez. A tartólábakat nem tartalmazza a csomagolás. A tartólábak használatánál figyelembe kell venni, hogy a fűtőpanel ugyanúgy egy adott helyiség légterének kifűtésére méretezett, ne használja nagyobb helyiségben!

Felszerelés

A fűtőpanel felszereléséhez nem szükséges villanyszerelő, vagy egyéb szakember. Egy tartókonzolt kell 4 csavarral a falhoz erősíteni, erre ráakasztani a fűtőpanelt, és az elektromos hálózatra csatlakoztatni.
A fűtőpanel csomagolása tartalmazza a falhoz történő rögzítéshez szükséges tartókonzolt, és 4 db csavart. A fűtőpanelek jobb oldalon elhelyezkedő dugvillás vezetékkel vannak szerelve.

Dugvillás csatlakoztatás

A fűtőpanelek dugvillás vezetékkel gyárilag szereltek. Mindegyik készülék jobb oldalán jön ki a vezeték. A készülék vezetékének a hossza az adott készülék adatlapján található táblázatban találja.
A dugalj elfér a panel mögött, pont annyi hely áll rendelkezésre a készülék háta és a fal között, hogy egy hagyományos, süllyesztett dugalj elférjen és a dugvilla is csatlakoztatható legyen.
Hosszabbító használható, de a hosszabbító kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy az alkalmas legyen az adott fűtőkészülék teljesítményének megfelelően a folyamatos terhelésre.

Direkt bekötés

Garanciavesztés nélkül a dugvilla levágható, és ugyanolyan vagy nagyobb keresztmetszetű vezetékkel a vezeték toldható, és rövidíthető, így a készülékek direktbe az áramhálózatba köthetőek.
A készülék megbontásával a vezeték cseréje TILOS!!!

Ha maradt még Önben kérdés a fűtőpanelek felszerelésével kapcsolatban, akkor keresse a Nordart szakértőit ezeken az elérhetőségeken.