Hova és hogyan szereljük fel az elektromos fűtőpaneleket?

Nordart Fotópályázat 2023! Küldj fotót és nyerj IKEA ajándékkártyát! Részletek ITT

Hova és hogyan szereljük fel az elektromos fűtőpaneleket?

Elektromos fűtőpanelek felszerelése

Elhelyezés

A fűtőpanel ideális esetben az ablak alatti függőleges falra kerüljön, úgy hogy a fűtőpanel alja a  padlótól 10-15 cm magasságban legyen, ugyanis általában ez az adott helység leghűvösebb pontja.
Amennyiben máshová van csak lehetőség a fűtőpanelt elhelyezni tekintettel kell lenni arra, hogy a helyiségben lévő ablakon/ablakokon besütő nap ne érje a fűtőpanelt, mert felmelegedve nem a valós hőmérséklet szerint fog működni.
Esztétikai vagy bármely egyéb okból lehet a készüléket magasabbra is helyezni, de ekkor figyelembe kell venni, hogy a termosztáton magasabb hőfok beállítása szükséges a kívánt hőmérséklet eléréséhez. A meleg levegő felfelé száll, ezért minél magasabban van a fűtőpanel az adott helységben annál melegebbet érzékel.
A javasolt minimális és maximális magasság 5 és 50 cm.

A fűtőpanelek kizárólag vízszintesen elhelyezve használhatóak. Függőleges felszerelés esetén a készülékből nem tud kiáramlani a meleg levegő, és ezáltal túlmelegszik. Függőleges felhelyezésük TILOS!

A bútorokat (pl. kanapé) úgy célszerű elhelyezni, hogy a levegő megfelelő áramlásához minél több szabad terület legyen a készülék előtt (legalább 10 cm) és felett (legalább 50 cm). Minél több a szabad terület előttük annál hatékonyabban tudnak működni.
A készülékek teljesen falhoz tolt asztal alá történő elhelyezését nem javasoljuk.

Ha több elektromos fűtőpanellel fűtünk egy helyiséget, akkor lehetőség szerint helyezzük a paneleket minél messzebb egymástól a megfelelő hőérzet elérése érdekében. Ha ez nem lehetséges, a készülékek elhelyezhetők egymás mellé is, minimum 5 cm távolságra.

A fűtőpanelek tartólábra is helyezhetők, amit külön kell megvásárolni a fűtőpanelekhez. A tartólábakat nem tartalmazza a csomagolás. A tartólábak használatánál figyelembe kell venni, hogy a fűtőpanel ugyanúgy egy adott helyiség légterének kifűtésére méretezett, ne használja nagyobb helyiségben!

Felszerelés

A fűtőpanel felszereléséhez nem szükséges villanyszerelő, vagy egyéb szakember. Egy tartókonzolt kell 4 csavarral a falhoz erősíteni, erre ráakasztani a fűtőpanelt, és az elektromos hálózatra csatlakoztatni.
A fűtőpanel csomagolása tartalmazza a falhoz történő rögzítéshez szükséges tartókonzolt, és 4 db csavart. A fűtőpanelek jobb oldalon elhelyezkedő dugvillás vezetékkel vannak szerelve.

Dugvillás csatlakoztatás

A fűtőpanelek dugvillás vezetékkel gyárilag szereltek. Mindegyik készülék jobb oldalán jön ki a vezeték. A készülék vezetékének a hossza az adott készülék adatlapján található táblázatban találja.
A dugalj elfér a panel mögött, pont annyi hely áll rendelkezésre a készülék háta és a fal között, hogy egy hagyományos, süllyesztett dugalj elférjen és a dugvilla is csatlakoztatható legyen.
Hosszabbító használható, de a hosszabbító kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy az alkalmas legyen az adott fűtőkészülék teljesítményének megfelelően a folyamatos terhelésre.

Direkt bekötés

Garanciavesztés nélkül a dugvilla levágható, és ugyanolyan vagy nagyobb keresztmetszetű vezetékkel a vezeték toldható, és rövidíthető, így a készülékek direktbe az áramhálózatba köthetőek.
A készülék megbontásával a vezeték cseréje TILOS!!!

Ha maradt még Önben kérdés a fűtőpanelek felszerelésével kapcsolatban, akkor keresse a Nordart szakértőit ezeken az elérhetőségeken.