Egy szobába egy nagy fűtőpanel, vagy több kisebb? Melyik a jó megoldás, miért?

Egy szobába egy nagy fűtőpanel, vagy több kisebb? Melyik a jó megoldás, miért?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy nagyobb méretű szobába, például egy nappaliba hány fűtőpanelt helyezzenek el. Tapasztalataink szerint Magyarországon az a szokás, hogy 1 db panelt tesznek egy szobába, ha ennek a fűtésteljesítménye elegendő a helyiség kifűtésére. Ha a szoba ennél nagyobb, és egy készülékkel nem lehetne megoldani a fűtést, akkor persze már több fűtőpanel kerül felszerelésre.

Mi van abban az esetben, ha elég lenne egy, de mi mégis inkább kettőt vagy többet ajánlanánk?

Egyenletes meleg

Vannak olyan helyiségek, amelyek nem szabályos négyszög alapterületűek, képzeljünk el egy L-alakú vagy egy nagyon hosszú és keskeny szobát. Ilyen esetekben nehezen lehetne megoldani az egyenletes fűtést 1 fűtőpanellel, hiszen mindig a fűtőtest közelében lesz a legmelegebb, és szabálytalan helyiségek esetében óhatatlanul lesz 1-2 fok különbség a fűtőpanelhez közeli és távolabbi pontok között. Ezért az ilyen alakú helyiségekbe mindig több fűtőtest felszerelését ajánljuk. 

Ez idáig pusztán fizikán alapuló tények, több kisebb panel használata jobb fűtéskomfortot jelent a jobb hőeloszlás miatt. De mi a helyzet, ha más szemszögből is megvizsgáljuk a kérdést?

Dizájn és lakberendezési szempontok

Egy lakótér fűtésének a kiválasztásakor természetesen a legfontosabb, hogy kellemes, egyenletes meleg legyen. De ezen kívül persze az sem mindegy, hogy hogyan néznek ki a fűtőtestek, és mennyire illenek a helyiség berendezésébe, valamint mennyire nehezítik egyéb bútorok elhelyezését. 

Ha már norvég panelekről beszélünk és ezek szakértői vagyunk, érdekességként hadd mutassuk be, hogy a norvégok hogyan is alkalmazzák a paneleket az otthonaikban.

Elmondható, hogy szinte sosem vesznek 1000-1200 W teljesítményűnél nagyobb paneleket, ahogy nagy mennyezeti csillárok sincsenek a szobáikban. Helyi fali világításokból azonban van elég, például egy nappali-konyha-étkező funkciójú térben van lámpa az étkezőasztal felett, a konyhapult alatt, a kanapénál állólámpa, a fotelek mellett a falon kis falikarok, az íróasztalnál is kis lámpák. Talán már ők sem tudják, hogy ez miért alakult így, talán azért, mert a sok sötét, amely jellemző arrafelé télen, inkább kihozza azt az igényt az emberből, hogy csak a saját aurája közelében legyen világosság. Ugyanez igaz a fűtőpanelekre is. A jelek szerint a norvég emberek szeretik, hogy ha leülnek a fotelba olvasni, akkor közvetlenül ott világítanak és a fotel mellett érzik a közvetlen meleget és ugyanez a lakás többi pontjára is igaz.

   

Az érzelmi oldal után beszéljünk arról, hogy ma már egy fűtőtest esetében elvárás, hogy ne legyen csúnya és robosztus és illeszkedjen a helyiség többi berendezési tárgyához. 

Az utóbbinál maradva, nézzük meg röviden, hogyan változott egy tipikus lakás berendezése az elmúlt években. A régebbi lakásokban a nagyobb szobák hangsúlyos része volt szinte mindig a nagy, robosztus szekrénysor, egy jó hosszú radiátor, kinyitható rekamié, fotelek, sorolhatnánk a retro berendezést… Ma már ez annyira nem jellemző.  A lakberendezési trendek már inkább a komódokat, kisebb különálló polcokat preferálják, ezért a szoba trendibbé, változatosabbá tehető kisebb, akár eltérő megjelenésű fűtőpanelekkel, amik jobban beilleszthetők a több és kisebb bútor közé.

Például a gyerekszobába kerülhet színes Adax Neo panel, a nappaliba több, kisebb üvegfelületű Adax Wifi Clea, a dolgozószobába pedig mondjuk egy hagyományos kinézetű Beha fűtőtest. 

      

A változatos lehetőségekkel nagyon jól lehet erősíteni a modern, szépen berendezett otthonok esztétikumát. Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy érdemes bátrabbnak lenni. Egész jó kis olvasósarok alakítható ki mindössze egy fotel, egy fali lámpa és egy fűtőpanel együttesével. Egy olyan elvonuló tér, amely a hideg téli napokon az otthonon belül is barátságos menedékként vigyáz ránk.

   

Összefoglalva, nem állítjuk, hogy nem lehet kifűteni a helyiséget egy panellel, de ha kettőt vagy többet használunk, sokkal komfortosabb lesz a helyiségben a fűtés, valamint modernebb, esztétikusabb megjelenést kölcsönzünk az adott helyiségnek.

Ha további kérdéseid lennének ezzel kapcsolatban, keresd szakértőinket, akik lehet, hogy a fűtéstervezésen kívül még lakásod berendezésével kapcsolatban is adnak neked pár hasznos tippet! 😊