A rossz minőségű fűtésrendszer legnagyobb veszélyei

A rossz minőségű fűtésrendszer legnagyobb veszélyei

A régi, elavult fűtések nemcsak az elmaradt kényelemért és bosszúságért felelősek, hanem számos veszélyt is rejthetnek magukban!
“Veszélyt? Ugyan már, minden ember arra törekszik, hogy ilyen ne legyen” - hallottuk sokszor, de a tapasztalat sajnos más: sokszor a tulajdonos sem tud addig a veszélyekről, amíg azok be nem következnek.

Vegyünk sorra néhány valós veszélyforrást, amelynek ki vagyunk téve abban az esetben, ha valami nem működik jól!


1.    Ha kályhával fűtesz, akkor talán a legegyszerűbb megtalálni a veszélyforrást. A kémények ellenőrzése ma már nem kötelező, de ettől függetlenül ugyanúgy veszélyes lehet, mert a tökéletlen égés során keletkező, és nem megfelelő kémény miatt légtérbe kerülő gáz szagtalan.

2.    A jó minőségű kályhás, kandallós fűtés igaz, hogy hangulatos, de fokozott óvatosságot igényel. Ha a tűz kialszik, akkor a meleg megszűnik, és éjjel a hőmérséklet csökkenés miatt egy gyermek vagy idős hozzátartozó könnyen megfázik. 

3.    Egy óriási veszélyforrás a régi gázkonvektor. Ezek a kompromisszumos készülékek milliószámra vannak még ma is használatban, de gondoljunk csak bele: van egy gáz égéstér, a falon egy sufnituning csőkivezetés. Durrog, felfalja az oxigént, felhevül, majd lehűl, kattog, kopog, szuszog. Zavarja a lakót, folyamatosan javítgatni kell, azaz kellene, de nagyon kevesen tartják be az évenkénti előírt karbantartást. Ha ilyen készüléked van, akkor azonnal keress egy szerelőt és vizsgáltasd be, vagy egyszerűen szedd le és vidd el a legközelebbi hulladékudvarba, ahol szakértő módon elbontják!

4.    A karbantartás a gázzal működő központi fűtéseknél is elengedhetetlen, ugyanis minden gyártó meghatározza, hogy az üzembiztos működést milyen karbantartási ciklusok mellett tudja garantálni. Itt is, mint minden egyéb veszély esetében, az emberi mulasztás okozza a legtöbb problémát. A gázszivárgás, ebből következő robbanásveszély a legdurvább, ami történhet, de az is egy veszélyforrás, ha a gázkazán december 24-én romlik el…

       

Most csak néhány példát említettünk, de gondolj bele, hogy Győrfi Pál mennyi sztorit tudna sorolni a bekövetkezett tragédiákról.

Ezeket, ha végérvényesen el akarod kerülni, akkor ajánljuk, hogy térj át a norvég fűtőpanelekre. Itt csak az lehet a legnagyobb veszély, hogy a futár nem talál otthon, amikor kiviszi a megrendelésed, és csak másnap tudod használni a kiszemelt fűtőpaneledet! 🙂