Önálló vagy kiegészítő fűtésre ajánljuk a norvég fűtőpanelt?

Önálló vagy kiegészítő fűtésre ajánljuk a norvég fűtőpanelt?

Gyakran elhangzik a kérdés ügyfeleinktől, hogy ajánljuk-e önálló fűtésre a norvég elektromos fűtőpaneleket, illetve hogy használhatók-e kiegészítő fűtés gyanánt.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához kicsit vissza kell mennünk az időben. A norvég fűtőpaneleket ugyanis, ahogy a nevük is mutatja, Norvégiában fejlesztették ki bő 60 éve, egy olyan éghajlaton, ahol a megfelelő fűtés kiválasztása létkérdés. Már a kezdetektől fogva elsődleges, önálló fűtésként tekintettek ezekre az elektromos fűtőpanelekre, és ez azóta sincs másként. A mai napig a skandináv ország háztartásainak legnagyobb részében ezt a fő fűtési módot részesítik előnyben, bárhol járunk ezen a részén a világnak, lépten-nyomon különböző típusú elektromos fűtőpanelekbe botlunk.

De tisztázzuk a fogalmakat!

Önálló fűtésről akkor beszélünk, ha csak és kizárólag egyféle, esetünkben csak norvég fűtőpaneleket használnak egy lakás vagy egyéb ingatlan esetében. Nincsen tehát semmilyen más fűtési megoldás, a fő fűtés teljesen önállóan képes kifűteni az adott épület összes helyiségét.

A kiegészítő fűtés fogalma pedig egy plusz fűtési megoldás bevezetését jelenti, erre több esetben is szükség lehet:

Hozzáépítés, bővítés

Ha egy ingatlanhoz hozzáépítenek egy vagy több szobát,lakrészt, akkor a legtöbb esetben túl drága és bonyolult lenne a meglévő fűtési rendszert „átszabni” az új igények szerint. Egyszerűsíti a folyamatot ilyenkor egy olyan, kiegészítő fűtés alkalmazása, melynek használatával semmilyen plusz bontást, vagy átalakítást nem kell végezni. 

Alulméretezés

Persze az is előfordulhat, hogy a fűtés alul lett méretezve, tehát a rendszer nem tudja azt a hőmérsékletet biztosítani, amire szükség van. Ez is egy olyan szituáció, amikor a norvég fűtőpanel használata nagyon egyszerűen, költséghatékonyan, és gyorsan kivitelezhető. A fűtőpanelek beépített termosztátjai 0,5 fokos pontossággal mérik a helyiség hőmérsékletét, és gyorsan és pontosan tudják biztosítani a hiányzó 1-2 fokot.

Fa- és vegyestüzelés

Az is előfordulhat, hogy a ház nagy és szép cserépkályháját senki sem rakja meg mondjuk éjszaka, mert alszik a család, vagy napközben, mikor nincsenek otthon. Ez elég életszerű szituáció, de igazából senki sem szeret egy hideg házba hazamenni, vagy arra ébredni, hogy kihűlt a szoba. Ilyenkor is nagy szolgálatot tehet egy kiegészítő fűtési megoldás – például egy Adax Neo fűtőpanel. 

Napelem többletermelés

Az utóbbi pár évben nagyon elterjedtek hazánkban is a napelemes rendszerek. Egyre gyakrabban érkezik hozzánk olyan ügyfél, aki az évi 1-2 ezer kWh többlettermelését szeretné elfogyasztani, és kiegészítő fűtésként vásárol 1-2 fűtőpanelt. Így az átmeneti időszakban nem kell bekapcsolniuk a fő fűtési rendszerüket és így az egész házat feleslegesen fűteni, ha csak pár szobában szeretnének kellemesebb hőmérsékletet.



És el is érkeztünk a fő kérdéshez: vajon mire alkalmas inkább ez a megoldás? Melyik szerep az, amelyikre inkább használják Magyarországon ezt a rendszert?

A norvég elektromos fűtőpanelek teljesen önálló fűtésre lettek tervezve, azóta is ez az elsődleges felhasználási módjuk. A tapasztalataink is azt mutatják, hogy a hazai piacon is elsősorban önálló megoldásként számolnak velük ügyfeleink. Ezen kívül természetesen a fentebb részletezett vagy egyéb esetekben kiegészítő fűtésként is használhatók.

    

A nagyon pontos, precíz termosztát, a könnyű kezelhetőség, az esztétikum, ezen kívül a korrekt és mindenre kiterjedő garancia mind-mind olyan jellemző, melyek abban segítettek, hogy a norvég fűtőpanelek igazi családtaggá váljanak a magyar otthonokban is.
Esetleg kérdeznél még róla? Keress minket!