Hogyan mérheted fel a házad épületfizikai tulajdonságait? Mire figyelj oda?

Hogyan mérheted fel a házad épületfizikai tulajdonságait? Mire figyelj oda?

Mi számít megfelelő szigetelésnek? Milyen egy modern nyílászáró? Milyen egy jó falazat? És hogy mindezeket hogyan mérjed fel? Ezekkel nem árt, ha mind tisztában vagy, mielőtt hozzánk fordulsz a megfelelő fűtésrendszered kiválasztásának érdekében.
Ezek az információk akkor is hasznosak lehetnek, ha most akarsz ingatlant venni!


-    Jó napot kívánok! XYZ vagyok, szeretnék a házamba NordArt fűtést venni.
-    Üdvözlöm, szívesen segítek Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb fűtésrendszert, először kérem, mondja el, hogy milyen a ház, amit fűteni szeretne.
-    Hát ezt most vettem, ez egy nem túl régi ház, van benne 3 szoba, egy konyha, fürdő, nappali.
-    Értem, azt teszik tudni, hogy mikor épült?
-    Hát, nem igazán, talán a 90-es években.
-     Ahhoz, hogy számolni tudjuk, kellene tudnom, hogy milyenek a falak, a nyílászárók, van e szigetelés, van e megfelelő villamos hálózat.
-    A fal tégla… az ablakok jól záródnak… mit is kérdezett még?

Sokszor a többi kérdésünkre is hasonló, elnagyolt válaszokat kapunk. Mindenképpen szeretnénk leszögezni, hogy természetesen az ügyfélnek nem kell ehhez értenie, és nem kell, hogy tudja ezekre a kérdésekre a pontos válaszokat. Egy kicsit nehezebben, de ezen információk nélkül is fogunk tudni segíteni. Megpróbálunk majd kicsit jobban belemászni a ház épületfizikai paramétereibe és megfejtjük, hogy mi is lehet az a műszaki tartalom, amellyel szemben állunk.

DE!

Nagyban megkönnyítheted a saját és a mi dolgunkat is, ha kicsit felméred a házad, mielőtt megkeresel minket. Hasznos lehet ez a tudás és tapasztalat ingatlanvásárlás előtt is, hiszen óriási költsége van egy felújításnak, és lehet, hogy a magasabb áron kínált ház nem véletlenül ér többet.

Nézzük először, hogy mikre érdemes odafigyelni és milyen információkat érdemes begyűjteni:

Építés éve

Az építés évéből már sok mindenre lehet következtetni, ugyanis minden kornak megvoltak a maga műszaki előírásai, vagyis inkább sajátosságai. Ha egy ház a 90-es években épült, akkor azt lehet mondani, hogy az akkori szokások és a mostani elvárások elég messze vannak egymástól abban az esetben, ha még komolyabb felújítás nem történt.
Ezt jellemzően az eladás során elárulják, de a tulajdoni lapon is látható az épület építésének az éve.

Felújítás éve

A felújítás éve is sok mindent elárulhat, ha a korszerűsítésről sincs komolyabb információ, csak annyi, hogy mondjuk 2005-ben kapott szigetelést, víz és villanyvezeték cserét, akkor tippelni lehet, hogy kb 5-10 cm polisztirol szigetelés lehet a homlokzaton, valamint 1.5 mm-es réz vezetékek futnak a falakban.

Falazat

A falazat típusa és vastagsága az egyik legfontosabb kérdés, nagyon sok múlik ezen a jellemzőn, ha az épület hőigényét akarjuk megtudni. Fűtés/hűtés szempontból ma egy min. 38 cm vastagságú téglafal (megfelelő szigeteléssel), vagy könnyűszerkezetes építés számít jónak jellemzően, de a modern építészeti eljárásokkal épült fa- és gerendaházak is hozhatják az előbb említettek szintjét. Ezekkel ellentétben egy vályog vagy kő falazat, vagy kis méretű téglából épült, szigetelés nélküli épületet sokkal nagyobb energiabefektetéssel tudunk csak megfelelően kifűteni.

Szigetelés

Fontos, hogy nem csak a homlokzati hőszigetelésre kell odafigyelni, ugyanolyan kritikus tényező lehet az aljzat- vagy födémszigetelés megléte vagy hiánya is. A vastagság sem mindegy, például homlokzati szigetelés esetén ma már min. 10, de inkább 15 cm vastagság ajánlott.

   

Nyílászárók

A nyílászárók egyszerűbb, de sokkal szubjektívebb kérdés. Van, aki az ablak minőségét úgy értelmezi, hogy jól záródik, vagy kevésbé jól záródik, vagy van, aki a műanyag ablakot feltételek nélkül jónak tartja, függetlenül attól, hogy mikor készült, ugyanez igaz a dupla üvegre.
Egyszerűség kedvéért elmondható, hogy ha az ablakról tudjuk, hogy mikor cserélték, akkor már szinte nyert ügyünk van, ha nem, akkor az üvegben belül szokott lenni valami írás, ami sok mindent elárulhat. Arról, hogy mi a jó, mi a rossz, sokat lehetne írni pro és kontra is. Talán a legegyszerűbb az adott ablak vagy ajtó hőáteresztési tényezőjét („K” vagy „U” érték) vizsgálni, annál jobb, minél kisebb ez az érték. 

   

Villamos hálózat

A villamos hálózat is kulcsfontosságú, gondoljunk csak bele, hogy a 80-as években minden szobában volt egy konnektor, a hűtő még nagyfogyasztónak számított, ma már szinte elenyésző tétel a hűtő üzemeltetése. Egy néhány éve felújított hálózatot is túl lehet terhelni egy előre nem tervezett főzőlap, szárítógép, sütő kombinációval, a fűtésről pedig nem is beszélve. Manapság a 32 A áramerősség már elvárt, de inkább 3x16 A bekötését javasolják. És itt még nem beszélünk elektromos fűtésről, csupán a 21. században divatos és a legtöbb háztartásban fellelhető elektromos berendezések üzemeltetéséhez szükséges ekkora betáplálás. Elektromos fűtés esetén ennél több szükséges, ennek mértékéről munkatársaink vagy egy villanyszerelő tud iránymutatást adni.


Ingatlanvásárlás előtt a fentiekről mindenképpen próbálj meg szerezni minél több és pontosabb információt!
Javasoljuk, hogy mielőtt valamit megveszel, kérj fel egy mérnököt, vagy egy építési vállalkozót, hogy nézze meg, mérje fel az épületet. Fizesd ki neki, amit kér, mert milliókat spórolhatsz, ha képbe kerülsz az épület valódi állapotával. Ez nem csak a vételár megállapításánál lesz fontos, hanem minden, a jövőben szükséges felújítási munka költségénél is. Egészen egyszerűen pontos és alapos felmérés az origója mindennek.

Ha csak a fűtést nézzük, akkor kollégáink segítenek körbejárni ezt a kérdést. Óriási tapasztalatuk van, láttak már mindent (is). 😊
Meg tudod azonban könnyíteni a munkájukat, ha az alábbi adatokkal tisztában vagy, amikor felkeresel minket (csak egy mérőszalagra lesz szükséged)

  • Falazat vastagsága (nyitott ablaknál érdemes mérni)
  • Homlokzati szigetelés (meg kell kopogtatni a falat, ha kopog, akkor van, ha kemény, akkor nincs)
  • Födémszigetelés (fel kell menni a padlásra és megnézni, hogy ott mit látunk)
  • Építés, felújítás éve, elvégzett munkák
  • Burkolatcsere ideje
  • Van e bármilyen ázás nyom a falon? Van e penészesedés
  • A nyílászárókat (ablakok, külső ajtó) mikor cserélték? Hogy néz ki? Miből van (fa, műanyag, alumínium)
  • A nyílászárók festve vannak, vagy úgy néz, ki, mintha gyári színezés lenne rajta?
  • Fotózd le a villanyórát, ha a lakásban találsz biztosítéktáblát (kismegszakítók, kapcsolók), akkor azt is.
  • Fotózd le az ablakot, kívülről a házat.
  • Mérd meg a szobákat (szélesség és hosszúság), pontosan, ne elnagyolva!
  • Mérd meg a belmagasságot a padlótól a mennyezetig.

Nem bonyolult, ezek a mérések gyorsan elvégezhetők és az információk gyorsan beszerezhetők. Ezeken kívül is legyél kreatív, minden információ a házról közelebb visz a jelenlegi helyzet megítéléséhez.

Miért ennyire fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel?

Mert ahhoz hogy ki tudjuk ajánlani azt a fűtésrendszert, ami leginkább megfelel a hosszú távú elvárásoknak, tudni kell, hogy műszakilag milyen az épület és milyenek a fizikai tulajdonságai.
A fűtőpaneleket, a padlófűtést célszerű pontosan méretezni.

Ellenkező esetben, ha alulméretezel, akkor sokkal több áramfogyasztás mellett fogsz fázni, ahelyett, hogy költséghatékonyan melegednél.

Kétes esetben a túlméretezés a megoldás, mert abból még nem volt baj soha, hogy mondjuk egy 1000 W-os panel helyett egy 1400 W-osat szerelt fel valaki, az áramfogyasztását pontosan az épület fizikai tulajdonságai és a külső hőmérséklet határozza meg, nem a panel nagysága. Azonban ha a panel túl kicsi, akkor folyamatosan fog üzemelni, nem tudja a helyiséget felfűteni.

   

Összegezve: Már az ingatlan vásárlása előtt járd körbe, hogy mit veszel, ha pedig már megvetted, szerezz be minél több információt! Kollégáink minden esetben segítenek, a cél, hogy csak olyan rendszert vásárolj nálunk, ami hosszú távon fogja szolgálni kényelmedet!

Ha tisztában vagy már a fentiekkel, és válogatnál elektromos fűtési megoldásink közül, akkor itt megteheted! Ha tanácsra van szükséged a választáshoz, keresd szakértőinket!