Esettanulmány - Fűtéskorszerűsítés egy felújított, 60 m²-es lakásban

Esettanulmány - Fűtéskorszerűsítés egy felújított, 60 m²-es lakásban

2008 óta foglalkozunk elektromos fűtéssel, sok ezer ügyfelünk volt az évek során, és rengeteg érdekes, különleges problémával találkoztunk már. Megvannak azonban azok a tipikus esetek, amik a legtöbb embert érintik, és ezek döntő többségében hasonló feladatokat kell megoldanunk, amikor ügyfeleink fűtési rendszerét tervezzük. Most egy ilyen tipikus konkrét példát fogunk bemutatni. Ha Önt is érdekli, hogy jutunk el a problémától a megoldásig az ügyféllel közösen, olvasson tovább!

A megoldandó feladat

József 2022. nyarán keresett meg minket frissen vásárolt, felújítandó lakásának fűtési korszerűsítésének ügyében. A lakás egy Budapest külső kerületében lévő, 70-es években épült tégla társasház 2. emeletén található. Az épület homlokzatán nem található külső szigetelés, viszont szomszédok alulról, felülről, és két oldalról is körbefűtik, így energiavesztesége viszonylag alacsony. Hogy ez még alacsonyabb legyen, József a következő felújítási munkálatokat tervezte el:

  • aljzat réteg újraépítése, szigetelése
  • az udvarra, és utcára néző falak belső szigetelése, gipszkarton előtétfallal
  • új, műanyag nyílászárók beépítése

A fűtést egy kb. 15 éves gázkazán és radiátorok oldották meg, ezeket is szerette volna József lecserélni és modernizálni, és ekkor érkezett hozzánk budapesti bemutatótermünkbe. 

József az új fűtésével kapcsolatban a következő kívánalmakat fogalmazta meg:

  • Minél kedvezőbb bekerülési költség - A felújítási munkálatok elég nagy terhet róttak a családi kasszára, nem tudott volna még sok milliót elkölteni fűtési rendszerre is.
  • Ne kelljen hozzá extra szakember - Mivel a felújítás már elkezdődött, Józsefnek nem volt a legjobb tapasztalata a különböző szakembergárdák munkájának összehangolásával és az időbeli csúszásokkal sem.
  • Gyors megoldás kellett - Az előbb említett csúszások miatt már nyár közepén, vége fele jártunk, nem volt ideje ügyfelünknek hosszú hónapokat várni a beszerzésre, beszerelésre.
  • Modern vezérlés, opcionális távolról irányíthatóság - A 3 fős család mindegyik tagja elég kaotikus napirenddel rendelkezett, mindegyikük máskor volt otthon, így fontos volt, hogy az egyes helyiségek fűtése külön és távolról vezérelhető legyen.

Az épület tervezett alaprajza a felújítás után (ebben az esettanulmányban egy egyszerűsített alaprajzot mutatunk, a valóságban ennél részletesebb és szakmaibb rajzzal dolgoztunk):

Alternatívák

József már elég sokat tájékozódott az interneten, mielőtt felkeresett minket, de sok másik ügyfelünkhöz hasonlóan Ő is kicsit elveszett a különböző fűtési módok és hangzatos ígéretek tengerében. Fontos volt átbeszélni vele az igényeket, az elképzeléseit, hogy biztosan a legjobb megoldást ajánljuk neki. Ezután átnéztük az alaprajzot és egyeztettünk a tervezett felújításokról is, így az alábbi lehetőségek "maradtak versenyben":

Mint látható, a végére a magasabb fogyasztású, de más szempontok alapján megfelelőbb, valamint a kedvezőbb fogyasztású, de "problémásabb" lehetőségek maradtak.

A gázfűtés korszerűsítését gyorsan elvetettük, igazából ezt József már azóta nem szerette volna, hogy erre árajánlatot kapott. Nem volt erre meg akkor az anyagi lehetőség, illetve mivel a teljes rendszer felújításra szorult, ezért a bonyolult és hosszadalmas szakmunkától is tartott.

Sokan ajánlották Józsefnek a különböző klímákat, elsősorban azok kedvező fogyasztása miatt. Ezzel mi sem tudtunk vitatkozni, viszont ezzel a lehetőséggel két nagy probléma is adódott. Az egyik, hogy a család mindhárom tagja elég érzékeny éjszaka a hangokra és a légmozgásra, és még a legmodernebb klímaberendezések működése is jár valamilyen zajjal és légmozgással. Ezért a hálószobákba egyáltalán nem szeretett volna József klímákat, a nappali fűtésére és hűtésére viszont ideális lett volna. Itt azonban jött a kültéri egység problémája. Az épület utcára néző falára (a nappali oldala) nem lehetett kültéri egységet telepíteni a társasház belső szabályzata miatt. A függőfolyosón lehetett volna csak ezt elhelyezni, innen az elvezetés viszont problémásabb és költségesebb lett volna. Ez a lehetőség nem lett teljesen elvetve, a későbbiekben József még "fut majd pár kört", és elképzelhető, hogy a nappaliban egy klíma fogja segíteni a fűtést és megoldani nyáron a hűtést.

A megoldás

A kedvező beruházási költség, a gyors és szakembermentes megoldás, a távolról irányíthatóság, a kedvező garanciális feltételek és az egyéb pozitív tényezők miatt a végső megoldás az elektromos fűtőpanelek, törölközőszárító és padlófűtés kombinációja lett. Ezek legnagyobb hátránya a többi alternatívával szembeni magasabb fogyasztási költség. Ez azonban ellensúlyozható a korábban részletezett felújításokkal (szigetelések, nyílászáró csere), valamint a 60 m² sem egy akkora alapterület, ahol olyan számottevő lenne ez a különbség.

FONTOS! Minden épület és minden ügyféligény és elképzelés más! Gyengébb szigetelésnél, magasabb alapterületen a várható fogyasztási különbségek is magasabbak lehetnek. Nem mindenki számára ugyanaz a megoldás a megfelelő! Ha biztosra szeretne menni, és a legjobb megoldást keresi, kérjen tőlünk ingyenes, személyre szabott ajánlatot vagy vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen vagy telefonon!
 

Elektromos fűtőpanel - Adax Wifi Compact

Mivel ügyfelünk egyik fő igénye a távolról vezérelhetőség és a szobánkénti külön vezérlés és programozás volt, ezért csak a wifis panelek jöhettek számításba. József a bemutatótermünkben kollégánkkal közösen megnézte mindegyik típust, és az Adax márka Wifi Compact verziója mellett tette le a voksát, mivel ez a legkeskenyebb, legkönnyebben elhelyezhető wifis norvég panel a Nordart kínálatában. Pár nap múlva, az egész családdal kiegészülve visszatértek, és színt is választottak, a hálószobákba gránitszürke, a nappaliba és az előszobába fehér fűtőpanelek kerültek.

Elektromos padlófűtés - Elektra MD és NA-21 termosztát

Hosszas tanácskozás és tervezgetés után végül csak a fürdőszobába került elektromos padlófűtés. József tartott az extra kivitelezési munkálatoktól, és a többi helyiség tervezett bútorozása miatt sem lett volna ideális az egész lakásban ezt a fűtési típust alkalmazni. A fürdőszobába viszont tökéletes megoldás volt, hiszen az amúgy is kis alapterületű helyiségben nem foglal extra helyet, az épített zuhanyzó alá is telepíthető és a meleg levegő és padlóburkolat együttes hatása kellemes hőérzetet biztosít. A padlófűtés vezérléséhez egy NA-21 termosztát lett betervezve, hiszen ez is wifin keresztül távolról vezérelhető, így a fürdőszoba fűtésének a vezérlésénél sem kellett Józsefnek kompromisszumot kötnie.

Elektromos törölközőszárító - Atlantic 2012

A fürdőszobába, kiegészítésképpen József szeretett volna még egy törölközőszárítót is, ténylegesen a törölközők szárítására és melegen tartására, hiszen a fő fűtési feladatokat ellátta a padlófűtés. A nagyobb felületű, 750 W teljesítményűt választotta, hogy a család minden tagja kényelmesen tudja rajta tartani a törölközőit.

Bővebb információk a fenti termékekről:

Az ajánlat

A megfelelő típusok kiválasztása után kollégánk teljes körű, az épületre és az ügyfél igényeire szabott ajánlatot készített. Ebben szerepeltek a megadott adatok, épületfizikai tényezők, a betervezett készülékek műszaki paraméterei, szükséges áramhálózat, és minden egyéb olyan információ, ami szükséges lehet a megfelelő döntés meghozatalához.

Ebből a konkrét ajánlatból egy rövid részlet, amiből látszik, hogy abban pontosan milyen típusok, milyen bekerülési áron szerepeltek:

A képen szereplő árak a cikk megírásának pillanatában, 2023.05.05.-én, a Nordartnál érvényes bruttó árak!

Ahogy az ajánlatban látható, József a teljes, 60 m²-es lakásának a fűtését meg tudta oldani 730 000 Ft-ból (a mennyiségi kedvezmény levonása után) a fentebb részletezett elektromos fűtési megoldásokkal. Ügyfelünk az ajánlatot kinyomtatva, valamint e-mail útján is megkapta, és elégedetten távozott a bemutatótermünkből a majdnem egy órásra nyúló megbeszélés végén. Pár nap múlva telefonon keresett minket, pár kérdés még tisztázásra került, és rövidesen megérkezett hozzánk a megrendelés is.

A megvalósítás folyamata

Mivel a kiválasztott megoldások könnyen és gyorsan beépíthetők voltak, és minden termék raktáron volt nálunk, ezért az egész folyamat gyorsan lezajlott. Attól a pillanattól kezdve, hogy József bejött hozzánk Budapesti bemutatótermünkbe, alig egy hét telt el, mire minden megrendelt termék az új lakásban volt:

A megrendelt termékeket futárszolgálattal, ingyenesen szállítottuk a megadott címre. Mivel József előre kifizette a megrendelését, ezért nem okozott problémát, hogy a szállítás időpontjában nem tartózkodott a helyszínen, a felújításon dolgozó szakemberek át tudták venni a paneleket és a padlófűtést a termosztáttal. 

Elsősorban a padlófűtés kiszállítása volt sürgős, hiszen ezt még a burkolási munkálatok megkezdése előtt szükséges lefektetni, és a felújítás nem állhatott meg emiatt. Javasoltuk, hogy a fűtőpaneleket csak a felújítás végeztével, az utolsó simítások után szerelje csak fel József a falra, megvédve őket így a munkálatok során keletkezett extra mennyiségű portól és esetlegesen lecsöpögő festéktől. 

Tapasztalatok, összegzés

Az ajánlatkérés, megrendelés, kiszállítás folyamata még tavaly nyáron történt, ahogy említettük. Azóta József és családja beköltözött új lakásukba, és eltelt egy fűtési szezon is. Következzen József nekünk írt leveléből egy részlet az elektromos fűtéssel való tapasztalatairól:

Röviden: teljesen elégedett vagyok!

Hosszabban: A legnagyobb félelmem az volt, hogy a gatyámat rá fogom fizetni. Sokan óva intettek az elektromos fűtéstől, mintha ez egy ördögtől való dolog lenne. Sokat segített, hogy alaposan át tudtuk veletek beszélni még az elején a dolgokat. De azért nem voltam teljesen nyugodt. Nos, minden jó, ha a vége jó! :) Az applikációk mérik a fogyasztást, de gyakran nézegettem a villanyórát is, főleg az elején. Az egész fűtési szezonban kb. 3300-3400 kWh ment el fűtésre, ami szerintem egyáltalán nem borzasztó. Mellé kaptam egy teljesen hangtalan, nagyon kellemes meleget adó fűtési rendszert. A legjobban a fürdőben lévő padlófűtést szeretjük, a lányom még az eddiginél is több időt tölt a fürdőszobában! :)) A wifis applikáció is nagyon jó, van pár "okos" eszközöm, de az Adax wifis appja kimagaslik mindegyik közül. Szóval köszönöm Nektek, bátran ajánlom a Nordartot azóta is mindenkinek!

Mi is köszönjük Józsefnek, hogy megtisztelt minket bizalmával, és a példáján keresztül bemutathattuk, hogy zajlik nálunk az elektromos fűtés tervezése és megvalósítása. 

Ha Önt is érdeklik az elektromos fűtési megoldások, esetleg Ön is tervezi otthonának felújítását, fűtésének korszerűsítését, akkor mindenképpen kérjen tőlünk először ajánlatot! Ez teljesen ingyenes, és az Ön igényeire és épületére lesz szabva! József példája is csak egy szemléltetés, ne ebből induljon ki! Minden eset más és más. 

Ha gyors számolást szeretne végezni, csak egy-egy szobába keres megoldást, használja az oldal alján található kalkulátort. Ajánlatot a legegyszerűbben az alábbi gombbal tud kérni tőlünk. Ha személyesen látogatna el hozzánk, megteheti ezt bármelyik bemutatótermünkben. Várjuk Önt szeretettel!

Fűtésteljesítmény kalkulátor

Számolja ki másodpercek alatt, hogy szobájába mekkora fűtési teljesítmény szükséges!

Az adatokat helyiségenként adja meg!

Ha a számításokat szakértő munkatársunkra bízná inkább és mindenre kiterjedő árajánlatot szeretne kérni, ezt könnyen és gyorsan megteheti részletes ajánlatkérő alkalmazásunk segítségével.
Ajánlatot kérek