Vegyes fűtési módok és „kiegészítő” fűtés

A rezsiköltség változások után - 2. Vegyes fűtési módok és „kiegészítő” fűtés

Két blogbejegyzésben szedtük össze a legtöbb kulcskérdést, amik a jelenlegi helyzetnen a legtöbb ügyfelünket foglalkoztatják. Szokásunkhoz híven a lehető legőszintébb módon, szakmai tudásunk és tapasztalataink alapján.
A második részben megvizsgáljuk, hogy milyen vegyes fűtési módok és a kiegészítő fűtési megoldásokat javaslunk és mik a legfőbb tanácsaink ezekkel kapcsolatban.

Ha még nem tette meg, olvassa el az első részt itt, amiben a fűtési költség csökkentésének a lehetőségeit vizsgáltuk.

Megfelelő fűtési mód és rendszer kiválasztása

A legfontosabb, hogy rögtön az elején, a tervezési fázisban tisztázzuk pár alapvető kérdést jelenlegi és leendő fűtési rendszerünkkel kapcsolatban:

- Ha van jelenlegi rendszerünk, mi a váltás/kiegészítés oka? Biztos, hogy nem jó a jelenlegi?
- Mire akarjuk használni az új rendszert? Temperálás? Fő fűtés? Kiegészítés? Nem biztos, hogy megéri komoly, több milliós rendszereket telepíteni temperálási vagy kiegészítés céllal, ugyanígy nem éri meg olcsó, barkácsáruházas hősugárzókat használni fő fűtésként!
- Mi a legfontosabb elvárásunk az új fűtési rendszerrel kapcsolatban?

  • fogyasszon minél kevesebbet
  • legyen minél kedvezőbb a bekerülési költsége
  • legyen hosszú élettartamú, hosszú garanciális idővel
  • minél kevesebbet és minél olcsóbban kelljen karbantartani
  • ne legyen nagyon szakemberigényes
  • legyen komfortos, ne érezzük magunkat kényelmetlenül valamiért a használatakor
  • gyorsan elérhető legyen és könnyen, gyorsan lehessen telepíteni

Mindegyiket nem fogjuk tudni elérni semmilyen fűtési rendszerrel. Valamelyik kérdésben kompromisszumot kell tennünk, döntsük el, hogy melyikből tudunk engedni és melyik a legfontosabb. Vizsgáljuk meg az elérhető lehetőségeket, kérjünk minél több helyről ajánlatot annak érdekében, hogy minél megalapozottabb döntést hozhassunk!

Vegyes fűtési rendszerek

A fentiek alapján, és a rengeteg ügyfélvisszajelzést és szakmai tapasztalatunkat figyelembe vége, szerintünk a legjobb megoldás az, ha otthonunkat vegyes fűtési megoldásokkal fűtjük. Mire is gondolunk?
Szegmentáljuk otthonunkat, és mindenhol a legmegfelelőbb fűtési módszert válasszuk, és helyiségenként vizsgáljuk a fenti elvárásokat, kritériumokat. Például:

Nappali - Otthonunk valószínűleg legnagyobb helyisége. Itt a legmagasabb a fogyasztás, viszont általában nappal használjuk, nem baj ha valami kis zaja van a fűtésnek, vagy mozgatja a levegőt. Valószínű ide a legjobb megoldás egy splitklíma felszerelése.
 
Hálószobák - Tipikusan kisebb, könnyen fűthető helyiségek. Éjszaka, alvás közben zavaró lehet egy klímaberendezés, ide elektromos fűtőpaneleket javaslunk.

Fürdőszoba - Fontos, hogy komfortos meleg legyen, és mindenképpen vizes helyiségekben is használható megoldás kell. Szintén általában kis helyiségek, könnyen és gyorsan felfűthetők. Szerintünk az elektromos padlófűtés a tökéletes megoldás ebben az esetben. Használható akár elektromos törölközőszárító is, kiegészítésként.

Természtesen ezek a módok kombinálhatók az egyes helyiségek esetén, berakhatunk 1-2 panelt vagy padlófűtést a nappaliba, vagy klímákat a hálóba. Dönthetünk úgy is, hogy egy komoly, hőszivattyús rendszerrel oldjuk meg otthonunk fűtését és hűtését, ami rendelkezik mindegyik módszer legtöbb előnyével. Ez azonban egy nagyon magas bekerülési költségű és szakemberigényes rendszer lesz, ezt is vegyük figyelembe a tervezéskor.

Kiegészítő fűtés

A másik, mostanában gyakori probléma, amivel ügyfeleink megkeresnek minket. Van valamilyen fűtési rendszerük, és ennek kiegészítésére keresnek megoldást. A kiváltó ok sokféle lehet, a leggyakoribb jelenleg az, hogy a gázos fűtési rendszer havi költségeit szeretnék csökkenteni valamilyen elektromos fűtéssel. Ebben az esetben két lehetőséget kell megvizsgálnunk.

Egy helyiségben fő fűtés és „kiegészítő” fűtés

Nem véletlen az idézőjeles megfogalmazás ebben az esetben. Véleményünk szerint ugyanis nem létezik ilyen jellegű kiegészítő fűtés. Az egyik rendszer a legtöbb esetben önálló, fő fűtésként fog funkcionálni és teljesen „elnyomja” a másik megoldást. Gyakori eset például, hogy egy cirkó gázrendszerrel fűtött házban a nappaliban alacsonyabb hőfokot szeretnének tartani költségmegtakarítás miatt, és ide keresnek elektromos fűtőpanelt kiegészítésként. Vizsgáljuk meg, mi fog ekkor történni abban az esetben, a gázfűtés termosztátja is a nappaliban van (mint a legtöbb esetben):

Beállítjuk 19 fokra a termosztátot, eléri a fűtés ezt az értéket, majd leáll, és tartja ezt a beállított hőmérsékletet. Bekapcsoljuk a fűtőpanelt, aminek a termosztátján beállítunk mondjuk 22 fokot. A fűtőpanel bekapcsolt, eléri a 22 fokot, és kikapcsol, és utána tartani fogja ezt az értéket. Innentől kezdve a fűtőpanel fog fő fűtésként funkcionálni és tartani fogja a 22 fokot, mindeközben a gázrendszer radiátorai hidegek maradnak, mivel a termosztát csak 19 fokot szeretne tartani. Tehát nincs két rendszer, nem fogják egymást kiegészíteni.

A fentiek tanulsága, hogy ha kiegészítést tervezünk, mindenképpen vizsgáljuk meg a fő rendszerünk vezérlést, mi alapján működik, hogyan vezérelhető. Ha egy helyiségben van az érzékelője a kiegészítő megoldás termosztátjával, nem fog tudni együtt működni a két rendszer!

Működőképes lehet a dolog, ha a fő fűtés vezérlése egy másik helyiségben van. Tehát például a fenti esetnél maradva, ugyanennek az otthonnak az egyik hálószobájában már megoldás lehet egy fűtőpanel elhelyezése, hiszen a nappali alapján 19 fokot fog itt is tartani a gázcirkó, és a fűtőpanelnek valóban csak 2-3 fokos különbséget kell megoldania. Természetesen itt is többtényezős a helyzet, hiszen nem biztos, hogy ha a nappaliban 19 fok van, akkor a hálóban is annyi lesz, erre is figyeljünk a tervezéskor!

Mikor működik a kiegészítő fűtés?

Ha az adott helyiségben a „kiegészítő” megoldás fő fűtésként funkciónál. Tehát például egy elektromos fűtőpanellel fűtjük az egyik szobát, és itt a meglévő fűtési megoldást teljesen kiiktatjuk, vagy eredetileg sem volt itt másik fűtés. 
Ebben az esetben nem zavarja egymást a két fűtési mód, a szoba fűtését a fűtőpanel szolgáltatja, a ház többi részében egyéb módon fűtünk. Láthatjuk, hogy itt sem beszélhetünk szó szerint kiegészítésről, hiszen a fűtőpanel önálló fűtésként funkcionál az adott szobában. Ennek megfelelően önálló fűtésként kell méretezni a tervezéskor.

Mobil kiegészítő fűtés?

A fentiek miatt nem tanácsoljuk senkinek azt sem, hogy egy mobil eszközzel (lábra szerelt fűtőpanellel vagy hősugárzóval) mindig csak azt a helyiséget fűtse, ahol éppen tartózkodik. Ez csak abban az esetben működhet, ha minden helyiség 18-19 fokon van alapból temperálva valamilyen másik módszerrel, és innen kell 2-3 fokos különbségeket áthidalni. Azonban ebben az esetben sem lesz azonnal meleg az adott, éppen használt szobában, a fűtőkészülék teljesítményétől és működési módjától függően akár 1-2 órás felfűtési időszakkal is lehet számolni. Valamint ha nagyon sok ilyen felfűtési időszak van, akkor a fűtési költség tekintetében többet veszíthetünk, mint nyerhetünk ezzel a megoldással.

Végszó

Természtesen még nagyon sokat lehetne írni a két cikkünkben megfogalmazott problémákról és kérdésekről. Ami viszont biztos, és ez a legfontosabb:

A 2022. nyarán bejelentett rezsiköltség változások jelentős többletterhet rónak a legtöbb háztartásra. A korábbi energiaárak a többszörösére nőttek. Nincsen jó megoldás, csak rossz és kevésbé rossz.  Ne kapkodjon senki, ne hozzon elhamarkodott és megalapozatlan döntéseket! 
Várjon ki! Nézze meg, hogy konkrétan mennyi lesz a fizetendő a téli hónapokban! Igen, sokkal több, mint tavaly. De ezt nem biztos, hogy a most hirtelen beszerzett, beszereltetett fűtőpanel, klíma, hőszivattyú, napelem, stb. lényegesen csökkenteni tudja, főleg, ha ezek bekerülési költségét is figyelembe vesszük. 
Ne interneten terjedő táblázatok alapján hozzunk meg komoly döntéseket! A saját szemünknek és a számláknak higgyünk! Amikor már megvan a konkrét, megoldandó probléma, akkor keressünk rá megoldást!

Ha még mindig bizonytalan és kérdései lennének, keresse szakértő munkatársainkat, akik segíteni fognak Önnek a legjobb megoldás megtalálásában!