A különböző elektromos fűtési módokról – Őszintén

A különböző elektromos fűtési módokról – Őszintén

Szerző: Nágel Balázs, a Nordart tulajdonosa

Manapság sokan gondolkodnak elektromos fűtésrendszer kiépítésén, korábbi cikkeinkben taglaltuk, hogy hová is ajánlatos elektromos fűtést telepíteni, mikor kell, mikor ajánlatos ezen rendszerek közül választani. 
Ha napelemes rendszerünk van, vagy szeretnénk, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy a megtermelt áramot el is tudjuk használni, ebben az esetben szinte biztos, hogy az elektromos rendszerek jelentik a legjobb alternatívát. 

Ha már eldőlt, hogy elektromos fűtést célszerű választani, akkor felmerül a kérdés, hogy mi az a rendszer, ami leginkább nekünk való. Ezt laikusként elég nehéz megválaszolni, ugyanis a forgalomban lévő rendszerek mindegyike számos előnnyel kecsegtet, és a forgalmazó cégek igyekeznek kizárólag azokat az előnyöket kommunikálni, amelyek a saját rendszerükre igazak. Mi minden esetben szeretnénk objektívek lenni, értjük és tudjuk, hogy a NordArt-on túl is van élet, ezért most a felhasználók szempontjából vizsgáljuk meg az alábbiakat, ahogy a címben is írtuk, őszintén.

Hőszivattyú? Klíma? Fűtőkábel? Fűtőpanel?
Melyiket miért érdemes választani, kinek mi ajánlott, és a használat során mire számíthatunk?
Tételezzük fel, hogy mind a négy esetben kifogástalanul működő, profin kivitelezett, megfelelő garanciákkal átadott professzionális rendszereket veszünk alapul.
Akinek ezekre van igénye, tehát, hogy a végeredmény profi legyen, tapasztalatunk szerint előre és ésszerűen tervez, tehát nem ad hoc hozza meg ezen hosszú távú döntéseit.
Ha valaki új házat épít, és a tetőre napelemek kerülnek, akkor célszerű kitalálni, hogy melyik az a fűtésmód, ami a használati szokásokhoz legjobban igazodik, melyik a legszimpatikusabb, mit is szeretnénk hosszú távon?

Hőszivattyú (levegő-víz rendszerű)

   

A hőszivattyús rendszerek kiválóak abban az esetben, ha a ház nagy. (~ 150 m2     fölött)
A hőszivattyús rendszer ugyanis sok elemből áll és magába foglalja a ház teljes gépészeti rendszerét. Az ilyen rendszerek esetében a nappaliba, vizes helyiségekbe vizes padlófűtés kerül, a kisebb szobákba a falakra hagyományos radiátorok, olykor falfűtést készítenek, amely hűteni is tud, valamit a rendszer megoldja a használati meleg víz előállítását is. Egy ilyen rendszer tehát amellett, hogy nagyon komplex, a felhasználó számára bonyolult, de ha egy megbízható épületgépészeti cég van a háttérben, aki kivitelezi, garanciális probléma esetén rendelkezésre áll, és karbantartja a rendszert, akkor nagyon profi megoldást nyúlt a felhasználója számára. 

A hőszivattyú számára az áramot közvetetten a napelemek biztosítják, valamint rendelkezésre áll ún. H tarifa, amely olcsóbb áramvételezési lehetőséget biztosít, ezáltal a rendszer környezet és felhasználó baráttá válik. Az olcsó üzemeltetési költségnek azonban ebben az esetben is, ahogy más kényelmes rendszerek esetében is ára van. A beruházás pillanatában kell kifizetni egy nagyobb összeget, nagyjából 8-10 millió forintot ahhoz, hogy egy igazi profi rendszerünk legyen. Költséget jelent a továbbiakban a karbantartás is, mivel ezen rendszerek kizárólag képzett profi szakemberek által javíthatók, tehát ezzel is számolni kell. De mit kapunk cserébe?

Maximális komfortot és észrevehetetlen, fenntartható költségek mellett üzemelő korszerű rendszert.
Milyen az élet az ilyen házban? Személyes véleményem az, hogy kiváló, feltéve, ha nincs falhűtés.
A falhűtés ugyanis nekem olyan érzetet kelt, mintha az ember pincében lenne, a párakicsapódás miatt a tapétázott falak ázhatnak, tehát, hogyha egy meleg nyári napon hirtelen szeretnénk hűvöset, akkor az nem túl jó az épületnek, ezért inkább az állandó hőmérséklet tartására kell törekedni ebben az esetben. Kérdés, hogy a gyorsan változó időjárás mennyire teszi lehetővé, hogy ezt a problémát kiküszöböljük.  Ha a hűtés részét vagy mennyezeti egységekkel, vagy fan coilokkal oldják meg, akkor ez a probléma kiesik, így a rendszer maximális komfortot nyújt a felhasználók számára.
A fali fűtés-hűtésnek még az is lehet a hátránya, hogy a falra nem mindenhová lehet csavarral rögzíteni (polcokat, bútorokat).

Klíma

   

Nézzük az egyszerűbb hőszivattyús megoldást, a klímát.
Ezalatt egy vagy több, hideg/meleg levegőt fújó beltéri egységből, és kültéri egységekből álló hagyományos rendszert értek.
A klímás hűtés nagyon elterjedt, de a hőszivattyús klímarendszereket manapság sokan előszeretettel használják fűtésre is. 
Ha valaki társasházi lakásba keres fűtésmegoldást, akkor elég sok kompromisszum mentén kell döntését meghoznia, ugyanis a lakásokba hőszivattyús fűtésrendszert telepíteni nem minden esetben éri meg a nagyon magas kivitelezési költség miatt, valamint a hőszivattyú kültéri egységét is nehéz szabályosan elhelyezni. Ha a ház hozzájárul ahhoz, hogy a homlokzatra tegyük a kültéri egységet, akkor könnyebb dolgunk van. 

Sokan a hőszivattyús klíma forgalmazók fő szlogenje (a COP) miatt elcsábulnak és arra számítanak, hogy egy olcsón üzemeltethető hűtő-fűtő rendszerhez jutnak. A költséghatékony üzemeltetés igaz is, de vannak hátulütői is ennek a fűtési módnak. De ne szaladjunk előre, nézzük meg a kivitelezés oldaláról.

Ideális esetben minden helyiségbe kell telepíteni egy beltéri egységet, jobb esetben egy kültéri egység több beltérit is el tud látni, ezért a falon kívülre nem kell annyi készülék, mint bentre. Tapasztalataink alapján „az egy helyiségből fűtjük a többit” elv a legtöbb esetben nem működőképes, nem éri meg a beltéri egységek számán spórolni.
A kivitelezést szakember végezheti, aki a rendszert feltölti gázzal, valamint elvégzi a garanciális szervízeket, és a későbbi karbantartási munkákat. Az igazán megbízható és fűtésre optimalizált klímák elég drágák, valamint évente a karbantartást is el kell végezni. Aki klímákkal oldaná meg a fűtést, számolnia kell azzal, hogy viszonylag magas áron egy költséghatékonyan üzemeltethető, de nem minden ember számára elfogadható működésű rendszert fog kapni. Mit értek ezalatt?

Ha klímaberendezés fújja a fejünkre a hideget, akkor nyáron az még nappal csak-csak elviselhető, de éjszaka óva intenek mindenkit a használatától. Semmi gond, akkor szellőztetni kell, ki kell nyitni az ablakot. Ez eddig rendben van. De ha télen a meleget fújja ez ember fejére a rendszer, azt éjszaka is el kell viselni és igaz, hogy csendesek ezek a berendezések, de azért van egyfajta hangjuk, ami éjjel kellemetlen zajhatással terheli a szervezetet. A klíma működésének még olyan hátránya is van, hogy iszonyatosan szárítja a levegőt és ezzel esélyes a nyálkahártya szárazsága reggelre, valamint a levegőben lévő port is nagyon keverik ezek a berendezések. 

Összefoglalva, a klímás rendszerek valóban alkalmasak önálló fűtésre, de ehhez speciális, fűtésre optimalizált, megfelelő méretezésű készülékeket válasszunk, valamint bizonyosodjunk meg róla a vásárlás előtt, hogy az akár minimális zajhatás és a levegő mozgása (huzatérzet) és szárazsága hosszútávon, akár 5-10 évig is elviselhető lesz számunkra.

Mielőtt bárki elfogultsággal vádolna, nekem a házamban 3 ilyen berendezés van, amelyeket hűtésre használok. A márkája Daikin, ami szerintem a legjobb ebben a műfajban, az előző otthonaimban is ilyenek voltak, kb 15 év tapasztalat alapján bátran állítom, hogy nagyon jók. Hűtésre használjuk, elsősorban akkor, amikor nem vagyunk otthon, és élvezzük, hogy hűvös otthon fogad a nyári melegben.

Elektromos padlófűtés

   

Az elektromos padlófűtés egyre elterjedtebb, ugyanis akár felújítás során a burkolatragasztóba tehető, így nem kell szétvésni a házat a szerelőbetonig. Új építéseknél jellemzően már az aljzatbetonba tesznek fűtőkábeleket, így hosszú távon az elektromos padlófűtés lesz a helyiség fő fűtése. Az efféle rendszerek nem túl drágák, ezen kívül problémamentesek, később sem kell a karbantartásukra gondolni és pénzt költeni. A használata során ugyanazt a komfortot nyújtja, mint a hagyományos padlófűtés. Jellemzően a ház, vagy lakás nappali-étkező-konyha helyiségeibe és a fürdőkbe telepítik őket előszeretettel.

Fő előnye az egyszerűség, a karbantartás mentesség, valamint a láthatatlanság. Hátránya, hogy a „szőnyeges” rendszerek csak felújítás/átépítés esetén alkalmazhatók, mivel ezeket a burkolat alá kell telepíteni. A kábeles megoldásokat pedig az aljzatbetonba kell helyezni, ezért ezeket elsősorban új építés esetén ajánljuk.

Elektromos fűtőpanelek

   

A fűtőpaneleket elsősorban hálószobákba, gyerekszobákba telepítik, ha a közös helyiségekben padlófűtés van, de sokan az egész házat ezzel fűtik. Egyezerű falra szerelhető típusokban létezik, számtalan méret és formavilággal, kedvező árfekvésük mellett a precíz vezérlés és a “minden helyiség külön életet él” elve miatt vonzó. Ezek sem igényelnek karbantartást, ritka meghibásodás esetén is a többi helyiségben még zavartalanul folytatódik fűtés. Mivel ez a rendszer a legalacsonyabb beruházási költség mellett valósítható meg, ezért sokan napelem rendszer nélkül is üzemeltetik. Így persze a villanyszámla akár háromszor is magasabb, mint a hőszivattyús rendszerek esetében, de a beruházási költségen megspórolt összeggel akár 10 évig is lehet finanszírozni a többlet energia fogyasztást. Ha maradunk az eredeti gondolatmenetnél, akkor napelem rendszerrel együtt éri meg ezen rendszereket üzemeltetni, így lesz teljes a gépészeti rendszer.

A fenti rendszerek vegyesen

Sokan kombinálják ezeket a rendszereket, sok ezer ügyféllel való találkozásunk alapján tudjuk, hogy vannak olyanok, akik elektromos padlófűtés-fűtőpanel kombinációban hisznek, de vannak olyanok, akik a közös helyiséget (nappali-konyha étkező) hűtik, fűtik klímával, a hálószobákba fűtőpaneleket tesznek, a fürdőbe pedig padlófűtést. Szép számmal vannak olyan hőszivattyús ügyfeleink is, akik a hőszivattyút használják fűtésre-hűtésre, és a meleg víz ellátásra, de a padlófűtést már kábelesen oldják meg, és a hálókban fűtőpanelekkel egészítik ki a rendszert. 

Összefoglalva:

Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legszimpatikusabb rendszert, mindegyiket kiváló forgalmazók kínálják. Nem lehet egyikről sem kijelenteni, hogy a legjobb, mert ahogy részleteztük, mindegyiknek van előnye a másikkal szemben és mindegyiknek van hátránya is a másikkal szemben. Óvakodjunk tehát azoktól a forgalmazóktól, akik csak egyféle termékcsaládot reklámoznak és azokról azt állítják, hogy csak és kizárólag az ő termékük a legjobb.
Igyekszünk segíteni mindenkinek, aki érdeklődik a fűtésrendszerek iránt.

Mi azt garantáljuk, hogy aki a NordArt-tól szeretne fűtést vásárolni, őszintén és minden üzletkötési kényszer mentesen adunk szaktanácsot. Ezután pedig örülünk, ha később tőlünk vásárol és úgy dönt, hogy a NordArt fűtésrendszere fogja garantálni otthona fűtését, biztonságát.  

Ha további kérdéseid lennének, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kérj ajánlatot szakértőinktől!